Amatőrfutó leszek

Amatőrfutó leszek

Ready?

2018. október 08. - riel

Akár Vodafone reklám is lehetne, de nem az: Számvetés.

Olyan menetre készülök, aminek a közelében nem jártam még. Az ötlet április körül jött, hogy meg kellene próbálni, de mivel úgy éreztem, hogy magamtól nem tudnám összerakni mire van szükségem a sikeres teljesítéshez, így április végén elkezdtem készülni Lőrincz Olivér Terep 5 óra edzéstervével az októberi eseményre.

Az első hónap nagyon húzós alapozással kezdődött. Magamtól havi 130-140 km-eket futkostam, Oli tervével meg rögtön 295 km-re ugrottam. Lett volna az 300 km is, de a hónap utolsó napjára le is pukkantam. Az achilesem kezdett jelezni, hogy sok. Lett egy hét szünet, meg utána némileg kíméletesebb mennyiség, amit elbírtam. Aztán nyáron jött két fosós-hányós vírus, ami az egész családon végigment, meg nyaralás alatt az erőt nem éreztem magamban, hogy futni menjek, mert a legkisebb gyerek lázas beteg volt és az éjszakák nem voltak éppen zökkenőmentesek Szóval káoszos volt az elmúlt közel fél év.

Elég jól mutatják ezt a zavart az erőben a számok is a TrainingPeaks rendszerében, ahol az edzésterveket kapom Olivértől és ahova az elvégzett edzések töltődnek át a Garmin rendszeréből.

tp_2018_09_365.png

 A kék vonalat kell nézni, az mutatja, hogy mennyit sikerült beletenni az edzésekbe. A piros pöttyök az edzések nehézségét jelölik, a lila vonal a fáradtságot mutatja, a sárga pedig, hogy milyen formában vagyok.

Az egész egy kicsit magasabban van valójában, mert régebbóta futok, mint amióta a TP rendszerébe töltődnek az edzések. A TP ígérete az volt, hogy a korábbi edzések is apránként át fognak töltődni a Garmin rendszeréből, de szerintem ebből semmi sem igaz. Ha fél év alatt nem jöttek át, akkor már nem is fognak. Rendszeresen, célzottan tavaly december végén kezdtem el futni, így annyival magasabban kellene legyen a kék görbe.

 

Ha csak az utolsó 90 napot nézem, akkor valamivel trendszerűbb a kék görbe, itt valahogy egymásra találtunk mi ketten az edzésmennyiséggel. Ez már olyan mennyiség, amit elbírok. Nyilván én is fel(jebb)nőttem a feladathoz. Egyébként így kellene kinézzen az egész félév, amióta a grafikon rajzolódik.

tp_2018_09_90.png

Itt már egyenletesebben emelkedik a kék görbe az utóbbi körülbelül két és fél hónapban 

 

A vicc az az egészben, hogy egy regenerációs hét (azaz pihenőhét!) szombatján összejön több, mint 17 km, meg a vasárnapján is 13km. Egy csúcshét hétvégéjén meg egy maraton (42km, edzésnek :-)

A tempó nem nőtt szinte semennyit a fél év alatt, úgyanúgy 6 perc körüli ezreket futok. A változás annyi, hogy az elején szinte síkon futottam ezt a tempót, aztán idővel egyre több szintemelkedést csempésztem bele az edzésekbe. Most a versenynek megfelelő kb. 100m/3km szinteket teszek bele az edzésekbe és hidratációs zsákkal futok, ami a 2 literes zsákkal és a fél literes kulaccsal, meg az egyebekkel együtt kb. 3kg plusz súlyt jelent. A versenyen ez egy kicsit több lesz, mert lesz még nálam jónéhány plusz dolog is (pl. kisebb csomag nedvestörlő, sótabletta stb.) Lehet jó lett volna akkora súllyal edzeni eddigi is.

Most így zsákostól együtt 10%-os emelkedőn felfelé egészen értelmes tempóban tudok futva haladni. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna. Minden ilyen emelkedőt gyalogoltam, mert különben futómozgást imitálva a pulzusom elszállt 170 fölé, most meg időnként azon kapom magamat, hogy a 156-os célpulzus alatt vagyok, így rá kell gyorsítanom egy picit.

Két bizonytalanság faktor van.

Terep: az egyik bizonytalansági faktor, hogy terep verseny lesz, de én a legnagyobb részt (kb. 80%-ot) épített úton tudtam futni, mert este már sötétben nem szívesen járok ki az erdőbe. Kérdés, hogy az ösvények egyenetlenségeit hogyan fogja tolerálni a bokám így, hogy nem 100%-ban arra van edzve? Illetve az ösvényen futás szinte biztos, hogy a tempón is meg fog látszani. Ha az emelkedőket el is bírom, azért a köveken botladozás elvesz a tempóból.

Táv: a másik, hogy sosem futottam még 26 km-nél többet, ez meg majd egy húszassal több lesz. Az utóbbi 1 évben 1880 km-t gyűjtöttem össze, ami viszonylag soknak hangzik úgy, hogy ebből 4 hónap jóval alatta maradt a korábban szokásos havi 135km-nek. Ha Olivér edzésmódszere működik (miért ne működne?) akkor is ott van a bizonytalanság bennem, hogy nincs meg a rutinom ilyen távhoz.

A szükséges szénhidrát ki van matekolva, hogy mennyi kell óránként, a gyomromat edzem is hozzá - azaz edzéseken is eszek - azzal szerintem (remélem!) nem lesz gond, de a váratlan eseményekre a How to fix it? (Hogyan hozzam rendbe?) dolgokra nincs meg a válaszom.

Görcsre lesz nálam ampullás magnézium, de megelőzésnek nem szívesen venném be, mert állítólag meg tudja hajtani a pocakot, így a görcs esélye megvan.

A másik két leggyakoribb, futóknál jelentkező probléma a hányás vagy fosás talán nem fog jelentkezni pont amiatt, hogy gyakorlom a folyadék és szénhidrát bevitelt, azaz edzem a gyomromat is az új körülményekhez, hogy futás közben emészteni kell. A telefonomra óránként emlékeztető lesz beállítva, hogy véletlenül se felejtsek el enni, hogy ne éhezzek el.

Az emésztéshez folyadék is kell. A víz nehezen szívódik fel a gyomromból, az izotóniás ital viszont pillanatok alatt, így híg izóval fogok menni, hogy ha eszek mellette, akkor ahhoz legyen elég folyadék. Óránként 60g szénhidrát a terv, vízből pedig fél liter.

Öltözködés: tapasztalattal nem vagyok jól eleresztve, hogy milyen verseny közben öltözni, vetkőzni, ha változik az időjárás. Ez okozhat kellemetlenséget, de reméljük a legjobbakat. Szép lenne napos időben futni, de a hőmérsékletet/hőérzetet ilyenkor már nagyon befolyásolná. Árnyékban hideg lenne, napon meg izzasztó meleg. Lehet jobb lenne egy borús, de esőmentes nap viszonylag stabil hőmérséklettel, mert ahhoz könnyebb felöltözni, de ugye ez nem kívánságműsor :-)

Frissítés 10 km, 16 km, 29 km és 39 km-nél lesz. Az első kettőt biztosan kihagyom, mert nem lesz szükségem semmire, akkor meg minek piknikezzek, csak az időt vesztegetném vele.

A harmadik-negyedik kérdéses. A 2 literes tartályom elvileg akár 40km-ig jó lehet, ha a tervezett ütemben fogy az izó és még vinni akarok egy szénsavmentesített fél literes kólát a végére cukorlöketnek. Ezzel elvileg lefedhető a teljes táv. Meglátjuk. Szeletek lesznek nálam, minden órára egy darab. Ezen kívül szeretnék vinni egy jolly-joker sajtos stanglit a hátizsákban. Lehet madárlátta lesz és a célban is benne lesz a zsákban még, de nagyon jól tud esni futás után. Ha nagyon gáz lenne eléhezésileg, akkor ő lesz a B tervem.

A negyedik frissítő pont létét sem értem igazán, mert 6 km-rel a cél előtt már ki akar pepecselni? Persze lehet, hogy ez fog megmenteni, így majd utólag megmondom, hogy volt-e értelme.

Cipő: az edzésen leamortizált cipő tűnik a biztos pontnak, vagy van egy ugyanolyan másik cipőm is, de abba vissza kellene ragasztani a betétet, mert feleségem mosás után kivette, hogy könnyebben száradjon és azóta elcsúszkál. Ez jelenthet némi bizonytalanságot (hogy jól sikerül-e a ragasztás) viszont az a cipő még jobb állapotban van, mint az edzős.

Mivel nem körverseny, így előtte ott alszunk a cél közelében és reggel a szervezők jóvoltából busz visz át a rajt helyszínére. Ez jó is, meg rossz is. Oda érkezni, ahol a szállás van jó, mert nem kell fáradtan utazni még. Rossz viszont, hogy korán indul a busz és csak később lesz a rajt. Mit csinálok addig versenydrukkal. Többszáz ember ott lesz, lesz-e elegendő mosdó, vagy ha hideg lesz, be lehet-e húzódni valahova, vagy több, mint egy óra fagyoskodás lesz stb.

A rajtból a célhoz lehet csomagot küldeni szerencsére, így a meleg ruhát magamon tartva, rajt előtt előre tudom küldeni, így fázás kevésbé lesz talán.

Ebből a szempontból így utólag jobb lett volna, ha ott van a szállás, ahol a rajt. Kisétálok 20 perccel a rajt előtt és jönnek értem kocsival a célba. Na majd legközelebb már okosabb leszek…

img_0002.png

Esti futásra indulás előtt teljes menetfelszerelésben...

A bejegyzés trackback címe:

https://amatorfutoleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914283841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása